Meriklusterin energiatehokkuus Satakunnassa

Seuraa SataMari-projektia sosiaalisessa mediassa!

Ajankohtaista

Meriteollisuuden kiinteistöt ja toiminnot kuluttavat paljon energiaa. Energian käyttöä tehostamalla ja kulutusta vähentämällä on mahdollista saavuttaa merkittäviä säästöjä, niin taloudellisesta kuin ympäristön näkökulmasta. Juuri julkaistu SataMari-hankkeen raportti sisältää tietoa energiatehokkuuden parantamisesta meriklusterissa niin teollisuuspuiston, sataman kuin satamaoperaattorinkin  toimintaympäristöissä. Raportissa keskitytään rakennusten ja toimintojen energiatehokkuuteen, jolloin sisältöä voi soveltaa myös muilla kuin meriklusterin aloilla.

Tutustu raporttiin http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2019062717576 ja paranna energiatehokkuutta!

Meriteollisuudessa energiaa kuluu paljon niin sähkön, lämmön, veden kuin polttoaineidenkin muodossa. Energiatehokkuustoimien taloudellinen vaikutus voi olla merkittävä, sillä säästetty energia on säästettyjä euroja. Energiatehokkuus kulkee käsikädessä ympäristöystävällisyyden kanssa, ja energiaa säästävät ratkaisut säästävät myös luonnonvaroja ja vähentävät päästöjä. On yhä tärkeämpää ottaa huomioon energian säästö, päästöjen vähennys ja ympäristön huomiointi kaikessa toiminnassa. Energiatehokas toiminta ja ympäristöystävällisyys ovat myös kilpailuetuja.

Lue koko artikkeli AMK-lehden numerosta 4/2018.

SataMari-hankkeeseen valmistuneessa opinnäytetyössä selvitettiin aurinkoenergian hyödyntämistä Euroports Rauma Oy:llä. Työssä mitoitettiin aurinkosähköjärjestelmä sekä tarkasteltiin sen kannattavuutta. Opinnäytetyö tehtiin osana SataMari-hanketta, jossa kehitetään energiatehokkaita ratkaisuja Satakunnan meriklusterille. Tutustu Aleksi Granforsin opinnäytetyöhön http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018110616745.

Tietoa projektista

Kesto:

1.1.2018 – 31.12.2020

Kokonaisbudjetti:

228 267 € (EAKR: 157 787 €)

Rahoittajat:

Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) ja Satakunnan ammattikorkeakoulu (SAMK)

Mitä projektissa tehdään?

SataMari -hankkeessa kehitetään meriklusterin energiatehokkuutta Satakunnassa ja pyritään luomaan uutta liiketoimintaa.

Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) vetämässä projektissa pilottialustoina toimivat Raumalla SeaSide Industry Park ja Rauman sataman alue.

Hanketuloskortti

Videot

Tutustu SataMari -hankkeeseen, pilottikohteisiin sekä Satakunnan meriklusteriin SataMarin YouTube-tililtä.

Energiapihi meriklusteri: vinkit energiansäästöön

Tiesitkö, että arviolta 20 % paineilmasta kuluu vuotoina hukkaan? Videolla esitellään helppoja vinkkejä, miten paineilman kulutusta voidaan vähentää meriklusterissa ja muualla teollisuudessa.

Videolla esitellään oviin liittyviä vinkkejä, miten energiankulutusta voidaan vähentää meriklusterissa ja muualla teollisuudessa.

SataMari sosiaalisessa mediassa

Meriteollisuudessa paiskitaan töitä puhtaamman ympäristön eteen – vastuullinen toiminta on myös keskeinen kilpailuvaltti #meriteollisuus https://yle.fi/uutiset/3-11051770?utm_source=twitter-share&utm_medium=social

Hyvä päivä #Teknologia19 -messuilla Helsingissä. Mukaan tarttui uutta tietoa ja uusia tuttavuuksia! @SataMariSAMK @SatakunnanAMK #energiatehokkuus

Haluatko tietää lisää vastuullisesta laivanrakennuksesta @RMCFinland'lla? Alusten energiatehokkuudesta ja rikkivalvonnasta (@Intovuori / @TraficomFinland)? Päästöjen mittauspalvelusta (@m_vilo / @KineHQ)? Katso tallenne https://bit.ly/2PtvmjP! @Meriklusteri @meriteollisuus

Raumalle perustettiin viisi vuotta sitten uusi #telakka, mitä ei ole Suomessa tapahtunut sitten 40- luvun kertoi Jyrki Heinimaa/ @RMCFinland #Rauma'n #meriverkosto päivässä. @SatakunnanAMK :sta mukana @KeinanenToivola ja @sauliahvenjarvi. #mysamk #meriklusteri @sub_samk

Load More...

3 weeks ago

SataMari

Haluatko tietää lisää energiatehokkuudesta ja uusiutuvasta energiasta meriklusterissa? Vastuullisesta laivanrakennuksesta Rauman telakalla? Alusten energiatehokkuudesta ja rikkivalvonnasta? Päästöjen mittauspalvelusta? Metalliteollisuuden kuljetusten ympäristötoimista Itämerellä?

Katso meriteollisuuspainotteinen Elinkeinoa merestä -työpajan tallenne nyt YouTubesta!

Esitykset:
- Energiatehokkuutta ja uusiutuvaa energiaa meriklusteriin Satakunnassa (Teija Järvenpää | Projektitutkija, SataMari-hanke, SAMK - Satakunta University of Applied Sciences)
- Vastuullista laivanrakennusta (Janne Holopainen | Rauma Marine Constructions)
- Alusten energiatehokkuutta ja rikkivalvonta (Ville-Veikko Intovuori | Erityisasiantuntija, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom)
- Päästöjen valvonnan mittauspalvelu - AirNow.fi (Jyrki Vilo | Toimitusjohtaja, KINE Robot Solutions)
- Metalliteollisuuden kuljetuksien ympäristötoimet Itämerellä (Mika Toivola | REACH-koordinaattori, Boliden Harjavalta)

youtu.be/Py0LHLEeip0
... See MoreSee Less

View on Facebook

1 month ago

SataMari

Energiansäästövinkki meriklusteriin ja muualle teollisuuden rakennuksiin: energiatehokkaampi valaistus ja valaistuksen ohjaus.

SataMari-hanke tukee meriklusterin yrityksiä energiatehokkaammissa ratkaisuissa.

#energiatehokkuus #SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
... See MoreSee Less

View on Facebook

1 month ago

SataMari

⚡ ENERGIANSÄÄSTÖVINKKI #1: Vähennä huonelämpötilaa ⚡
Rakennusten lämmitykseen menee noin neljäsosa kaikesta energiankäytöstä Suomessa. Laskemalla kaksi astetta lämpötilaa voit säästää jopa 10% energiaa.
#Repost @motivanesv

#energiavartti #energiansäästöviikko
... See MoreSee Less

View on Facebook

1 month ago

SataMari

Tällä viikolla 7.-13.10. vietetään energiansäästöviikkoa. SataMari-hankkeessa haluamme nostaa yhden edullisen energiansäästövinkin yrityksille: tutustu yrityksen sähkön- ja lämmönkulutustietoihin energiayhtiösi sivuilla. 🧐 #energiansäästöviikko ... See MoreSee Less

View on Facebook

Lisätietoa SataMari -projektista

Projektin tavoitteet:

  • Selvitetään Satakunnan merisektorin nykytilanne energiatehokkuudessa ja valmistautumisessa tuleviin säädöksiin.

 

  • Lisätään tietoisuutta ja kehitetään koulutusta politiikoista, strategioista sekä keskitytään erityisesti löytämään käytännön toimia energiatehokkuuden parantamiseksi meriklusterissa.

 

  • Lisätään alueen kilpailukykyä vastaamaan paremmin kiristyvään ympäristösäätelyyn  uusilla cleantech-ratkaisuilla ja digitalisaation avulla.

Käytännön toimet:

  • Pilotoidaan energiatehokkaita ratkaisuja meriteollisuudessa lainsäädännön, teknologian ja kustannustehokkuuden näkökulmista.
 
  • Kehitetään ohjeistus- ja päätöksentekotyökalu yrityksien energiatehokkaiden ratkaisujen kehittämiseksi.
 
 
 
 
 

Visiona on, että Satakunta on Euroopan johtava alue meriteknologia-alan energiatehokkuusosaamisessa vuoteen 2022 mennessä.

Faktoja projektista:

Rahoittajat:
Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) ja Satakunnan ammattikorkeakoulu (SAMK)

Kesto:
1.1.2018-31.12.2020

Budjetti:
Kokonaisbudjetti: 228 267 €
EAKR: 157 787 €

Projektipäällikkö:
Jari Mustonen
jari.2.mustonen(a)samk.fi
+358 44 710 3937

Hanketta koordinoi:
Satakunnan ammattikorkeakoulu (SAMK)

Pilottikohteet Raumalla:
SeaSide Industry Park,
Rauman Satama Oy ja Euroports Rauma Oy

Menneet tapahtumat

Iltapäivällä klo 13-15 esityksiä ja keskustelua teemalla “elinkeinoa merestä” Satakunnan ammattikorkeakoulun kampuksella Raumalla (Suojantie 2).

Ohjelmassa on esityksiä energiatehokkuudesta sekä uusiutuvasta energiasta meriklusterissa Satakunnassa, alusten energiatehokkuudesta ja rikkivalvonnasta, päästöjen valvonnan mittauspalvelustasekä metalliteollisuuden kuljetuksien ympäristötoimista Itämerellä.

SataMari-hankkeen työpaja järjestetään Meremme tähden -tapahtuman yhteydessä.

Tehokas Meriklusteri Satakunnassa -tapahtuma Satakunnan ammattikorkeakoulun kampuksella Raumalla (Suojantie 2) torstaina 6.9.2018. 

Mahdollisuus osallistua myös etänä verkkoyhteyden kautta. Ohjelmassa teemoina: osaaminen, resurssitehokkuus ja vienti. Puhujina edustajia mm. alueen yrityksistä ja Satakunnan ammattikorkeakoulusta. Virallisen ohjelman jälkeen on vielä verkostoitumistilaisuus virvokkeiden kera klo 15-15.30.

Tervetuloa verkostoitumaan, kuuntelemaan ja keskustelemaan asiantuntijoiden kanssa!

Katso videot esityksistä Youtubesta.

Selvitimme Satakunnan ammattikorkeakoulussa satakuntalaisen meriteollisuusalan tietoisuutta, koulutustarpeita ja nykytoimintoja koskien energiatehokkuutta ja uusiutuvan energian käyttöä.

Vastaa kyselyymme 10.6.2018 mennessä.

Vastaaminen kestää 5-10 min. Yksittäisen vastaajan tuloksia ei jaeta eikä voi tunnistaa.

Selvitimme Satakunnan ammattikorkeakoulussa satakuntalaisen meriteollisuusalan tietoisuutta, koulutustarpeita ja nykytoimintoja koskien energiatehokkuutta ja uusiutuvan energian käyttöä.

Vastaa kyselyymme 10.6.2018 mennessä.

Vastaaminen kestää 5-10 min. Yksittäisen vastaajan tuloksia ei jaeta eikä voi tunnistaa.

Smart Urban Business

SataMari on Satakunnan ammattikorkeakoulun kansainvälisen ja monialaisen Älykkäät kaupunkialueet -tutkimusryhmän alainen projekti.